Turun Taidemuseo

Valtailta X Talous

RajuLive Studio

25.11.2020 - 17:30 (UTC+3)

Valtasarja on Turun taidemuseon tuottama keskustelusarja, joka kutsuu yhteen eri alojen asiantuntijoita ajankohtaisten aiheiden äärelle.

Sarjassaan toinen valtailta pureutuu yleistajuisesti ja innostavasti talouden valtarakenteisiin. Vuosikymmeniä länsimaissa hallinneen liberalistisen kapitalismin on todettu olevan kriisissä. Mistä on kysymys ja mitä voi olla odotettavissa tulevaisuudessa? Pystymmekö edes näkemään kapitalismille vaihtoehtoja?

Voit osallistua keskusteluun livekatsomon chatissa tai somessa aihetunnisteella #valtailta

Keskustelijat

Joona-Hermanni Mäkinen on osallisuustalouden asiantuntijajärjestö Parecon Finlandin varapuheenjohtaja, tietokirjailija sekä luokan- ja historianopettaja, joka kirjoittaa Ylelle, The New York Timesiin ja Jacobin Magazineen. Teoksessaan Hyvinvointivaltion vastaisku (2017) Mäkinen hahmottelee Antti Jauhiaisen kanssa Suomelle radikaalisti uutta suuntaa yhdysvaltalaisten talouden ja politiikan asiantuntijoiden ajatuksien pohjalta.

Veikka Lahtinen tunnetaan kampanjoitsijana, tietokirjailijana ja podcastaajana, joka on kiinnostunut yhteiskunnallisista liikkeistä ja kapitalismista. Hän käsittelee näitä teemoja Pontus Purokurun kanssa kirjoittamassa kirjassaan Mikä liberalismia vaivaa? (2020). Lahtinen ja Purokuru pitävät myös suosittua Mikä meitä vaivaa -podcastia.

Laura Boxberg on nykytaiteen tiedotuskeskuksen Frame Contemporary Art Finlandin viestintäpäällikkö. Aiemmin hän on työskennellyt amanuenssina Aboa Vetus & Ars Nova -museossa, viestinnän tehtävissä Turun taidemuseossa sekä tutkijana Turun yliopistossa. Hänet tunnetaan myös Taidematkustaja-blogin kirjoittajana.

Osallistu Veikka Lahtisen ja Pontus Purokurun uuden kirjan Mikä liberalismia vaivaa? (2020) arvontaan vastaamalla palautekyselyyn. Linkki: https://forms.gle/WxrxL3oKFxiw1tDU9

_____

Turvallisemman tilan säännöt

Yhteisiä sääntöjä kunnioittamalla voimme luoda tähän tapahtumaan turvallisemman tilan.

 

  • Valta tuo vastuuta.Pyri tunnistamaan oma valta-asemasi suhteessa muihin ja toimi se tiedostaen. Ole valmis reflektoimaan omaa käytöstäsi. Kyse ei ole rajoittamisesta tai kieltämisestä, vaan yhteisyyden ja osallisuuden kokemuksen luomisesta. Kaikki ovat vastuussa sosiaalisen tilan luomisesta.

 

  • Tapahtumassa ei hyväksytä minkäänlaista syrjintää – ei rasismia, seksismiä eikä ableismia. 

 

  • Olettamisen tai yleistämisen sijaan pysy avoimena ja kuuntelevana.Ole avoin muiden mielipiteille, vaikka ne poikkeaisivat omistasi. Kunnioita toisen puheenvuoroa. Käytä mahdollisuuksien mukaan sellaista kieltä, joka ei sulje ulos vaan on tiedollisesti saavutettavaa myös oman viiteryhmäsi ulkopuolella.

 

  • Ota vastuu omista sanoistasi ja teoistasi.Pyydä anteeksi heti, jos olet tehnyt väärin toista kohtaan.

 

  • Kommunikoi ja myötävaikuta positiivisen ilmapiirin luomiseksi.Epäkohdista saa ja pitää keskustella, mutta sen voi tehdä myös kunnioittavasti. Kysy, jos et ymmärrä tai tiedä. Keskustele. Auta omalla toiminnallasi keskustelevan tunnelman ja luottamuksentäyteisen ilmapiirin luomisessa.

 

  • Tahallisissa häiriötilanteissa annetaan ensin varoitus. Seuraava askel on tilasta poistaminen.

 

Tapahtuman vastuuhenkilöinä toimivat tuottaja Iida Ruohonen (iida.ruohonen@turuntaidemuseo.fi) ja museolehtori Elli Liippo (elli.liippo@turuntaidemuseo.fi).

 

____

 

SEURAAVA VALTAILTA

27.1.2021 klo 17.30–19 Valtailta x Ihmisyys. Vieraat julkistetaan pian.


LiveKatsomo

Frequently Asked Questions