Turun Taidemuseo

Valtailta X Ihmisyys

RajuLive Studio

27.1.2021 - 17:30 (UTC+3)

Valtasarja on Turun taidemuseon tuottama keskustelusarja, joka kutsuu yhteen eri alojen asiantuntijoita ajankohtaisten aiheiden äärelle.

Mitä on ihmisyys? Entä inhimillisyys? Valtasarjan viimeisessä illassa nivotaan yhteen aiempien valtailtojen ajatuksia ja maalaillaan esiin uusia visioita. Antroposeenin ja kapitalistisen liberalismin käsitteistä irtaannutaan etsimään uusia ihmisyyden ja yhteisyyden teemoja niin taiteen kuin tieteen kentältä.

Tulevaisuuden ihmisyydestä keskustelevat yhdessä taiteen ja erityisesti tanssin kentältä tuttu Sonya Lindfors sekä Turun yliopiston biokemian laitoksen opettaja ja tutkija sekä tietokirjailija Kirsi Lehto. Keskustelua moderoi Laura Boxberg.

Voit osallistua keskusteluun livekatsomon chatissa tai somessa aihetunnisteella #valtailta

 

Keskustelijat

 

Sonya Lindfors on helsinkiläinen palkittu koreografi, tanssija sekä ohjaaja. Hän työskentelee koreografian, fasilitoinnin, yhteisöllisyyden ja opetuksen parissa. Lindfors on urbaanin taiteen yhteisön UrbanApan perustajajäsen ja taiteellinen johtaja. Hän on valmistunut Helsingin taideyliopistosta koreografian maisteriohjelmasta.

Tällä hetkellä Lindforsin aika jakaantuu omien taiteellisten projektien ja UrbanApan välille. Hän pyrkii työskentelyllään haastamaan olemassa olevia valta-asetelmia, luomaan monimuotoisuutta ja voimaannuttamaan yhteisöjä. Lindfors on saanut työstään useita palkintoja, joista viimeisin on vuonna 2018 myönnetty ANTI Live taidepalkinto.

 

Kirsi Lehto on kasvivirologi ja molekyylibiologi. Hän toimii Turun yliopiston biokemian laitoksella opettajana ja tutkijana. Hänen varsinaiset tutkimuskohteensa johdattivat hänet jo opiskeluaikana pohtimaan kysymyksiä elämän synnystä ja sen varhaisista kehitysvaiheista, ja näiden kysymysten myötä Lehto päätyi tähtitieteilijäpuolisonsa kanssa tutkimaan ja opettamaan uutta poikkitieteellistä oppiainetta astrobiologiaa.

Astrobiologia tieteenalana pyrkii selvittämään elämän edellytyksiä maailmassa: miten maailma, planeettamme ja sen eliökunta ovat syntyneet ja kehittyneet nykyiselleen. Lehto on keskittynyt tämän poikkitieteellisen kokonaisuuden tutkimukseen, opetukseen ja popularisointiin viimeisen kymmenen vuoden ajan. Lehdon kirja Astrobiologia − elämän edellytyksiä etsimässä palkittiin vuoden 2019 tietokirjana. Lehto on myös usean vuoden ajan kirjoittanut Ursan sivuilla ilmestyvää Elämän keitaita –blogia, sekä toiminut Aikavaellus ry:n puheenjohtajana.

 

Laura Boxberg on nykytaiteen tiedotuskeskuksen Frame Contemporary Art Finlandin viestintäpäällikkö. Aiemmin hän on työskennellyt amanuenssina Aboa Vetus & Ars Nova -museossa, viestinnän tehtävissä Turun taidemuseossa sekä tutkijana Turun yliopistossa. Hänet tunnetaan myös Taidematkustaja-blogin kirjoittajana.

 

_____

Turvallisemman tilan säännöt

Yhteisiä sääntöjä kunnioittamalla voimme luoda tähän tapahtumaan turvallisemman tilan.

 

  • Valta tuo vastuuta.Pyri tunnistamaan oma valta-asemasi suhteessa muihin ja toimi se tiedostaen. Ole valmis reflektoimaan omaa käytöstäsi. Kyse ei ole rajoittamisesta tai kieltämisestä, vaan yhteisyyden ja osallisuuden kokemuksen luomisesta. Kaikki ovat vastuussa sosiaalisen tilan luomisesta.

 

  • Tapahtumassa ei hyväksytä minkäänlaista syrjintää – ei rasismia, seksismiä eikä ableismia. 

 

  • Olettamisen tai yleistämisen sijaan pysy avoimena ja kuuntelevana.Ole avoin muiden mielipiteille, vaikka ne poikkeaisivat omistasi. Kunnioita toisen puheenvuoroa. Käytä mahdollisuuksien mukaan sellaista kieltä, joka ei sulje ulos vaan on tiedollisesti saavutettavaa myös oman viiteryhmäsi ulkopuolella.

 

  • Ota vastuu omista sanoistasi ja teoistasi.Pyydä anteeksi heti, jos olet tehnyt väärin toista kohtaan.

 

  • Kommunikoi ja myötävaikuta positiivisen ilmapiirin luomiseksi.Epäkohdista saa ja pitää keskustella, mutta sen voi tehdä myös kunnioittavasti. Kysy, jos et ymmärrä tai tiedä. Keskustele. Auta omalla toiminnallasi keskustelevan tunnelman ja luottamuksentäyteisen ilmapiirin luomisessa.

 

  • Tahallisissa häiriötilanteissa annetaan ensin varoitus. Seuraava askel on tilasta poistaminen.

 

Tapahtuman vastuuhenkilöinä toimivat tuottaja Iida Ruohonen (iida.ruohonen@turuntaidemuseo.fi) ja museolehtori Elli Liippo (elli.liippo@turuntaidemuseo.fi).

 

____

 


LiveKatsomo

Frequently Asked Questions